Hoge hakken: van praktische uitvinding tot vrouwenpower!

 

Omdat ik DOL ben op (hele) hoge hakken was ik nieuwsgierig naar de geschiedenis van de hak – wat een leuke en rare verhalen kun je dan vinden!In deze blog vertel ik je er meer over. Oké, lopen op hoge hakken geeft een vrouwelijk gevoel en ziet er fantastisch uit, maar comfortabel?!

StoereStrijderSmallHet begint met mannen op hakken
Ooit werd de hakschoen gebruikt door mannen: om niet in de viezigheid te staan, droegen slagers uit de Romeinse tijd hakschoenen! En de hakschoen werd ook gedragen door de ruiters in het Midden Oosten. De hiel stabiliseerde de houding waardoor de strijders nauwkeuriger konden boogschieten.

 

De hak als symbool van status
Rond 1600 ontdekte de West-Europese adel de Oosterse gewoonten en kledij. De hak was één van de belangrijkste dingen die werd overgenomen: een hak straalt moed en dapperheid uit! Hoe hoger de hak, hoe meer status. . en de kleur werd: rood! De kleur rood stond symbool voor leiderschap, status en rijkdom; de kleur was namelijk peperduur om te maken! Rode hoge hakken bezitten nog steeds de uitstraling van status. Kijk maar eens naar de rode hoge hakken van Christian Louboutin! Zonnekoning Lodewijk XIV was met zijn enorme verzameling rode hoge schoenen dé Imelda Marcus (haar collectie: 1220 paar!) van zijn tijd. Deze Franse koning was klein en hij compenseerde dit met roodgeverfde hakken van tien centimeter hoog!

 

LouisXIVhighheels1Small

 

Omgekeerde wereld?
Rond 1650 werd het mode bij vrouwen om mannelijke kleding te dragen. De vrouwen knipten hun haar, rookten tabak, droegen herenhoeden en gingen op hoge hakken lopen. Rijke kooplui gingen naar Frankrijk en namen de Parijse mode mee terug naar hun eigen land. Natuurlijk konden alleen de rijken die modieuze kleding en schoenen betalen. De lagere bevolkingsklasse maakte de hakken na, waarop de aristocratie reageerde door de hak steeds hoger te maken! Pff, kun je die marteling voorstellen?!

stiletto1SmallDe vorm van de mannelijke en vrouwelijke hak ging steeds meer verschillen. Rond de Verlichting (1700) werd de herenmode gedegen en praktisch: het einde van de mannelijke hoge hakschoen! Honderd jaar later werd de hak helemaal afgezworen: eenvoud was de norm. Hoge hakken werden decadent en erotisch gevonden en raakten uit de gratie…

Fashion baby!

De Franse Haute Couture (19de eeuw) maakte de hak weer populair. Italiaanse modehuizen deden er zelfs nog een schepje bovenop en kwamen met de extravagante stilettohak.
Vanaf de jaren 70 is de hoge hak niet meer weg te denken uit het modebeeld. Alles kan! Hoge schoenen en laarzen met een ronde of juist puntige neus, een sleehak, hoge espadrilles of hakken met een plateau wisselen elkaar in rap tempo af. Alleen de naaldhak houdt zich door alle rages heen staande..Denk maar aan de Manolo Blahniks van Carry uit Sex & the City!

 

Mijn favoriet? Elegante hoge hakken met plateau! Mijn laatste aanschaf kun je bewonderen op de foto. Welk          type hoge hak draag jij het liefste? En waarom?
Laat je reactie hier achter! Ik ben benieuwd!

 

Flora1Small

 

 

 

 

 

 

 

 

High Heel Comfort

 

 

 

 

 

WIL JIJ HET FOOTLOGICS BLOG VOLGEN?

Schrijf je dan in voor de Nieuwsbrief


Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Related Posts

1 Comment

  1. Wat een leuke blog! Zo kan taaie geschiedenis dus ook verteld worden.
    Groet Jeroen

Leave a Comment

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>